+31618553663
mail@nnelinde.nl

Veel gestelde vragen over Varend Wonen

Veel gestelde vragen over Varend Wonen

Wat is mijn adres als ik op een varend woonschip zonder vaste ligplaats woon?

Voor mensen zonder vaste woon- en verblijfplaats hebben de meeste gemeenten een zogenaamd ‘briefadres’. Dit is een adres van iemand anders (bijvoorbeeld je ouders of een vriend) waar je ingeschreven staat maar de gemeente weet dan dat je er niet woont. De bewoner van het adres hoeft dan geen belasting te betalen voor jou maar is wel verantwoordelijk voor het contact met jou, hij/zij moet dus zorgen dat je bereikbaar bent voor de overheid. Hiervoor moet deze bewoner een formulier ondertekenen. Dit formulier is verkrijgbaar bij de gemeente.

Hoe kom ik aan een ligplaats voor mijn schip?

Vaste ligplaatsen voor (woon)schepen zijn schaars en erg prijzig (denk aan tonnen), mocht je hierin geïnteresseerd zijn dan zijn deze ligplaatsen te vinden via de huizen-makelaarssites zoals Funda.
Er zijn ook museumhavens waar goedgekeurde historische schepen een ligplaats kunnen nemen, je betaalt dan havengeld voor de ligplaats of koopt er een. Ook deze ligplaatsen zijn schaars en je schip moet hierbij aan strenge eisen voldoen.
Nieuwe ligplaatsen ontstaan vrijwel nooit meer, of er wordt veel geld voor gevraagd. Helaas zijn veel gemeenten bang dat een (woon)schip niet meer weggaat als het eenmaal op een locatie ligt, hierdoor is ‘zomaar’ overal aanmeren erg lastig geworden, helemaal als het voor meer dan 3 dagen is. Via de Schepencarrousel (www.schepencarrousel.nl) is het wel mogelijk om langer op een ligplaats te liggen, je kunt hier ligplaatsen reserveren vanaf een week tot drie maanden. De meeste schippers stippelen zelf hun route uit en kijken wel wanneer ze gebruik maken van een Schepencarrousel locatie.

Is het ‘swinters niet koud aan boord?

Hoe verwarm je een schip en is het warm te houden? De meeste schepen zijn goed geïsoleerd en voorzien van de modernste technieken. Met een centrale verwarming op diesel en/of een houtkachel is het schip prima warm te houden, vergelijkbaar met een gewoon huis.

Hoe zit het met elektra, gas en water aan boord?

De meeste schepen hebben een drinkwatertank aan boord die op de meeste locaties gevuld kan worden. Met een drinkwatertank van 2000 liter kan 1 persoon ongeveer een maand leven (douchen, koken, wassen, afwassen, etc.).

Wat betreft elektra zijn er op veel plaatsen een verbinding met de wal mogelijk, je kunt je stekker dan op de wal in een kast steken en je hebt (230 Volt) stroom. Als er geen walverbinding is kun je stroom uit accu’s halen met een omvormer van 12/24 naar 230 Volt. Je accu’s gaan wel binnen een paar dagen leeg, afhankelijk van de capaciteit. Met een walverbinding en een acculader, zonnepanelen of een windmolen kun je de accu’s weer opladen.

Sommige schepen koken en douchen op gas, hiervoor hebben zij dan gasflessen aan boord. De gasinstallatie moet wel gekeurd zijn voor de verzekering.

Hoe zit het met warm water aan boord?

Warm water voor douchen en afwassen e.d. kan verzorgd worden door een gasgeiser, een boiler op stroom (afhankelijk van je stroomvoorziening!!), een dieselkachel die het water verwarmt (bijvoorbeeld de Kabola B-tap) of een zonneboiler.

Kan ik ook internetten aan boord?

Via internet op je telefoon heb je een verbinding, dit is dan niet zo snel als een glasvezelverbinding. Op veel locaties is WIFI beschikbaar.

Kan ik televisie kijken aan boord?

Met digitenne (www.digitenne.nl) is tv kijken geen enkel probleem. Een schotel is lastiger omdat je schip vaak veel beweegt en dan is de ontvangst weer weg. TV kijken kan tegenwoordig ook prima via internet.

Is het ook te doen om met kinderen op een varend schip te wonen? Of als ik anders aan een locatie of regio gebonden ben?

Dit hangt van de regio af. In Gelderland en Friesland zijn steeds meer plaatsen aangesloten bij de Schepencarrousel, waardoor je binnen een kleinere regio kunt rouleren. De ligplaatsen kun je van tevoren reserveren (maximaal een half jaar of wellicht in overleg langer van tevoren). Het is dan goed te doen om met kinderen aan boord te wonen, mits je het geen probleem vindt om ze wat vaker weg te brengen en te halen.

Meer vragen? Stel ze hieronder in de reacties: