+31618553663
mail@nnelinde.nl

Opstart HBO Maritieme Techniek

Opstart HBO Maritieme Techniek

De STC Group (Scheepvaart en Transport College Rotterdam) heeft in 2012 een nieuwe HBO opleiding Scheepsbouwkunde/ Maritieme Techniek opgezet. De oude opleiding bij InHolland in Delft was gestopt. De nieuwe opleiding is opgezet op basis van een nieuw curriculum. De STC Group is in een vliegende start aan de slag gegaan met het invullen van de opleiding met docenten, lesmateriaal en natuurlijk studenten. Er-varen heeft hier een grote rol in gespeeld, vooral bij het opzetten van leerlijnen, het koppelen van competenties en het ontwerpen van lesmateriaal. Mijn Er-varing op het gebied van maritieme techniek en HTS Scheepsbouwkunde vormden hier een goede basis voor.

Vanuit de voltijdopleiding hebben wij ook een deeltijdopleiding HBO Maritieme Techniek opgezet, waarin mensen naast hun baan in de scheepsbouw meer kennis kunnen opdoen of omgeschoold kunnen worden om te gaan werken in de maritieme sector. De studenten gebruiken hun eigen praktijksituaties als opdrachten voor de studie, dit zorgt voor een verrijking van zowel de opleiding als de werkvloer.

Zowel de voltijd als de deeltijdopleiding zijn opgezet vanuit een aantal leerlijnen die de rode draad vormen in de opleiding. Beide opleidingen zijn geaccrediteerd, Er-varen heeft hiervoor materiaal opgesteld waarmee de kwaliteit van de opleiding is aangetoond.

Het ontwerp van de deeltijdopleiding heb ik verder uitgewerkt in het kader van de master Leren en Innoveren met als doel om het leren zo veel mogelijk in de praktijk te laten plaatsvinden (zie figuur). De studenten gaan aan de slag met een aantal praktijkopdrachten waarbij ze continu ondersteund worden door docenten middels feedback. Kennis uit de basisvakken worden ingezet in deze opdrachten. Aan het eind van een semester worden de opdrachten beoordeeld met een assessment.

Er-varen is tot in 2018 betrokken geweest bij dit ontwikkelproces. De opleidingen draaien goed en blijven zich doorontwikkelen.