+31618553663
mail@nnelinde.nl

“Empowering Women in the Maritime Community”.

“Empowering Women in the Maritime Community”.

Dit thema is door de IMO gekozen als internationaal thema voor de World Maritime Day op 26 september 2019. Al zo’n 20 jaar werk ik als vrouw in de maritieme sector. Graag deel ik mijn ervaringen en overdenkingen over dit onderwerp met jullie.

“Vrouwen zijn de leiders van de toekomst. Zet twee mannen bij elkaar en ze gaan vechten. Zet twee vrouwen bij elkaar en ze gaan samenwerken.” – Dalai Lama

We hebben elkaar nodig om een goed product/schip te maken, vooral bij complexe technische projecten. Alles moet technisch op elkaar aansluiten en in harmonie met elkaar werken en dat begint in de hoofden van de ontwerpers en bouwers. Open samenwerken is hierin essentieel.

De maritieme wereld wordt nog steeds voor het grootste deel bevolkt door mannen en concurreren (vechten) wordt dan ook gezien als een succesvolle en natuurlijke bezigheid. Concurrentie zit echter samenwerking in de weg, mensen zijn dan bang om dingen met elkaar te delen en open met elkaar samen te werken. Dit is voor vrouwen onnatuurlijk, kan een afknapper zijn en een reden om niet meer te blijven werken in de maritieme sector.

Mannen kunnen veel leren van de samenwerkingsvaardigheden van vrouwen. Dit betekent niet direct dat vrouwen functies in de top moeten bekleden in een hiërarchische organisatie of technische taken van de mannen over moeten nemen. Een hiërarchische structuur is een concurrentiestructuur en zit samenwerking in de weg. Vrouwen zijn veel meer thuis in verbindende rol in een platte netwerkorganisatie en kunnen hierin erg veel waarde toevoegen aan de organisatie.

Wat je nu vaak ziet is dat vrouwen ‘mee gaan doen met de mannen’ om hogerop te komen en carrière te maken, maar eigenlijk doen ze zichzelf en de organisatie dan tekort. Mijn boodschap aan vrouwen is dan ook: Ga in je vrouwelijke kracht staan, je bent veel meer waard als vrouw dan als ‘bijna-man’.
En aan de mannen: geef vrouwen de ruimte om een verbindende rol in te nemen en focus wat minder op concurrentie. Zo vullen techniek en samenwerking elkaar optimaal aan.

For English click here

Zie ook:
– Het bedrijf Shipbuilder besteedt als een van de weinigen uitgebreid aandacht aan dit onderwerp in een meeting op deze dag
Het faciliteren van samenwerking: een voorbeeld