+31618553663
mail@nnelinde.nl

Duurzame leefgemeenschap

Duurzame leefgemeenschap

Er zullen steeds meer oplossingen ontwikkeld worden voor gemeenschappelijk leven in je eigen omgeving. Het heeft veel voordelen om dingen te delen en met een groep zelfvoorzienend te zijn. Doordat je zaken als voedsel en elektriciteitsvoorzieningen zelf in de hand hebt wordt je minder afhankelijk van grote onbereikbare winstmakende partijen. De waarde de je toevoegt aan de gemeenschap wordt meteen er-varen in plaats van dat het in de grote massa verdwijnt.

Mijn droom is om ooit in zo’m duurzame leefgemeenschap te wonen of er een op te zetten. De droom die ik hiervoor heb is deze:

Zelf een eigen woning ontwerpen/inrichten die mij precies past en bij mij past (geen eenheidsworst), in een zelfvoorzienend park met waarvan je de bewoners kent. Ieder heeft wel zijn eigen woning en eigen leven. Iedereen draagt wat bij aan de gemeenschap vanuit je persoonlijke kwaliteiten en passies, alles wat binnen de gemeenschap geregeld kan worden wordt niet betaald/berekend. Wat je niet meer nodig hebt kun je weggeven. Doordat je minder spullen de ruimte moet geven of betalen, omdat je die deelt met anderen, heb je ook minder kosten en maandlasten. Hierdoor kun je meer tijd steken in de gemeenschap. Elke bewoner doet waar hij goed in is en alle bijdragen zijn even waardevol. Kleding maken is wat ik graag doe en wil dit wel voor de hele gemeenschap doen, duurzame kleding naar eigen maat en smaak van de drager. Koken is niet zo mijn hobby, het zou fijn zijn als ik af en toe gewoon kan aanschuiven ergens. Ook als ik een keertje ziek ben of een slechte dag heb is het fijn dat ik dingen aan anderen kan overlaten, dat zal ik ook voor hun doen. Een gezamenlijke klusruimte lijkt me geweldig, iedereen kan hier aanrommelen, elkaar helpen en samen dingen bouwen die je in je eentje niet voor elkaar zou krijgen. 
Lekker je handen vies maken en buitenspelen in de gezamenlijke moestuin of verzorgen van de kippen en geiten (bijvoorbeeld) is essentieel voor je gezondheid. Het zou een fijn idee zijn als de inleg voor huur (of koop) wordt ingezet voor het in stand houden van deze gemeenschap, in plaats van dat er onbekenden geld mee verdienen waarbij je geen zicht hebt op waar het terecht komt.